понедељак, 30. децембар 2019.

Честица мошти Св. Ђорђа у манастиру Бањи у Рисну






Честица мошти Св. Ђорђа у манастиру Бањи у Рисну

У манастиру Бањи у малом сребрном кивоту чува се честица мошти св. великомученика и побједоносца Ђорђа. На кивоту је запис:


Традиција каже, да је ову светињу донио св. Сава свом брату краљу Стефану Првовјенчаноме, у калуђерству св. Симону. Када је краљ једном пригодом долазио у данашњу Боку, походио је своју задужбину манастир св. арханђела Михаила на Превлаци. Тада је посјетио и манастир Бању, задужбину свог оца Немање у калуђерству св. Симеона, и поклонио му ову свету честицу. Када су се Турци на Грахову спремали да преко Рисна завојште на Пераст, граховски поп Ковачевић јавио је бањском игуману Ивелићу, да је манастир у опасности. Игуман и братија с бројним народом свечано су прославили Ђурђевдан, па су прешли у манастир Косијерево. Собом су понијели и св. честицу и све што су могли. Из Косијерева су прешли у манастир Тврдош код Требиња. А кад овај манастир развалише Млечићи да га не би освојили Турци, па их из њега поубијали, калуђери пређу у манастир Савину код ХерцегНовог. Тада је једанаест бањских калуђера прешло из Савине у Паштровиски манастир Дуљево св. првомученика и архиђакона Стефана, задужбину цара Душана и оца му св. Стефана Дечанског. Споменуту св. честицу и све бањске драгоцјености оставили су у Савини.
Када су ми сав овај догађај испричали честити и побожни рисански старци, отишао сам у манастир Савину. Св. честицу нашао сам у сандучићу пред иконом пресвете Богородице у малој цркви. Благословом епископа Владимира уочи Турђевдана 1913 год. ову је светињу свечано пренио у манастир Бању савински игуман Милутин, гдје ју је дочекао бројни рисански народ. Положена је у манастирској цркви св. Ђорђа, те јој побожни народ приступа страхопоштовањем, а многи су болесници, који су се ту Богу и Светитељу молили, оздравили.

Архимандрит Дионисије Миковић


Гласник Народног универзитета“   Број 1-4   










Нема коментара:

Постави коментар